Är du intresserad av lärande och missade årets upplaga av Edtech? Misströsta inte! Här kommer de viktigaste trenderna från konferensen. 

1. Learnability
Precis som byrån Colearn formulerar det: ”Speed up your ability to continuously learn, relearn and unlearn, and re-design your weekly learning flow in your environment” så handlar learnability om att hitta, utveckla och befästa sitt sätt att lära i vardagen. Den här förmågan blir allt viktigare i en värld där förutsättningarna, jobben och omgivningen ständigt ändras. Statistik visar att det är stor spridning i hur mycket vi tid vi sätter av för lärande. Endast 7% av oss är så kallade ”Heavy learners” och lägger cirka 5 timmar per vecka på sitt lärande. Resterande är ”Medium learners” (47%) och ”Light learners” (46%). Hur mycket lägger du på ditt lärande varje vecka?

2. Social learning
Att lära sig genom att titta på någon annan är en urgammal princip. Idag använder sig 50 % av företagen av social learning och planerar att fortsätta med det. Man ser en stor fördel med att på ett enkelt sätt kunna sprida best practise och tips och tricks genom organisationen. Vad är du expert på? Det behöver inte handla om företagets kärnverksamhet, utan kan vara så enkelt som att du delar din expertkunskap om kopiatorn på plan 4, tipsar om snabbaste tryckeriet i stan för visitkort eller delar sina smartaste Excel-formler.

3. 7 C’n för framgång
Vilka kompetenser blir avgörande för framtidens medarbetare? Vi tar det på engelska. Creativity, Communication, Collaboration, Critical thinking, Cross cultural understanding, Computing, Career & Learning & Self-reliance.

6. Allt är digitalt
Colosseum på förmiddagen och kinesiska muren efter lunch? Med VR är allt möjligt. Dagens generation växer upp med tekniken som en förlängning av dem själva. I USA har 91% av 2 till 11 åringar tillgång till en digital assistent. Möjligheterna med AI är oändliga och vi har bara sett början av morgondagens jobb. 

10. Ordning i kaos
Hur vet man var man ska leta när det finns så mycket att välja mellan? Alexander Bard målar upp en bild av det digitala kaoset och den oundvikliga revolutionen som komma skall. Då universitetstiden är ett minne blott och examen tas på Youtube. Rörelsen är redan igång menar han och framtiden kommer underifrån och med stormsteg. Allt viktigare blir det då med kurerat innehåll, som är kvalitetssäkrat och utvalt för att det är värt att ta del av. Ordning i kaoset helt enkelt.